BLOG

Fókuszban a belső hatékonyságának növelése – ROWA beruházás az ózdi Kamilla Gyógyszertárban

Fókuszban a belső hatékonyságának növelése – ROWA beruházás az ózdi Kamilla Gyógyszertárban

Írta: hbarni

2022-05-31

Napjainkban – a gyógyszertárak működését figyelemmel kísérve – láthatjuk, hogy mennyi mindenre oda kell figyelnie egy gyógyszertár tulajdonosnak, annak érdekében, hogy sikeresen és nyereségesen üzemeltesse patikáját. Ez egy nagyon összetett dolog, aminek során a gyógyszertár vezetésének több szempontot is szem előtt kell tartania, többek között igazodni kell a változó jogszabályi/hatósági előírásokhoz, illetve meg kell felelni a betegek igényeinek.

Ahhoz, hogy egy gyógyszertár megfelelő hatékonyság mellett tudjon működni, kiemelten fontos, hogy a gyógyszertár tulajdonosa a következő kérdésköröket megvizsgálja: Milyen módon egyszerűsíthető a gyógyszerkezelési, gyógyszerraktározási folyamat?, Hogyan növelhető a gyógyszertár forgalma?, Hogyan valósulhat meg a betegek még gyorsabb kiszolgálása a gyógyszerbiztonság szem előtt tartásával? Kétségtelen, hogy – többek között – e kérdések tanulmányozásával hatékonyabb működés érhető el a patikában.

Dr. Szűcs Tamással, az ózdi Kamilla Gyógyszertár tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy milyen módon tudja egy patika a hatékonyságát növelni. A Kamilla Gyógyszertár Észak-Magyarországon, egy kifejezetten hátrányos helyzetű régióban található, így ebben a térségben még nagyobb odafigyelést igényel egy patika működtetése. A Kamilla Gyógyszertárban 2020 júliusa óta egy ROWA márkájú Vmax 160 típusú gyógyszertári automata rendszer működik, aminek tapasztalatairól kérdeztük a tulajdonost.

  1. Miért döntöttek a gyógyszertári automatizálás mellett?

Az expediálás gyorsítása volt a legfontosabb szempontunk, amellett, hogy a biztonság, és a pontosság megmaradjon és a betegekkel való kommunikációra, tanácsadásra is maradjon idő. A kiadóhelyek számát nem változtatva ez maximálisan megvalósult.

  1. Egy hatékony rendszer kiválasztása nem egyszerű feladat. Mi alapozta meg döntésüket, hogy a ROWA technológiát választották?

Valóban nem volt könnyű feladat, mivel ma Magyarországon nem sok gyógyszertárban működik hasonló rendszer, kis túlzással az egész országot körbe kellett járnunk, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Így több rendszert is megtekintettünk, konzultáltunk azokkal a kollégákkal, akik már használnak gyógyszertári robotot, valamint a rendszergazdák véleményét is kikértük.

  1. A Kamilla Gyógyszertár nagy átalakításon esett át a gyógyszertári robot telepítése előtt, hiszen egy új, tágasabb helyre költözött. Miben tudtak segíteni a Medirobot munkatársai az átalakítás minél sikeresebb megvalósításában?

Az elképzeléseinket maximálisan szem előtt tartva adtak tanácsot a kivitelezés minden fázisában. A Medirobot a mi forgalmi sajátosságainknak megfelelően paraméterezte a robotot. Még az üzlethelyiség átalakításában is voltak nagyon hasznos tanácsaik, sőt az építészmérnökök is ezen tanácsok mentén kezdték meg a tervezést.

  1. Több, mint 4 hónapja van segítségükre a ROWA rendszer, amit úgy tudom, hogy Robertának neveztek el. Milyen folyamatokat támogat Roberta, a gyógyszertári automata? Milyen módon tudja javítani a gyógyszertár működésének hatékonyságát?

A legfontosabb az expediálási folyamat meggyorsítása. Az egyre növekvő adminisztrációs terhek nagy mértékben meglassítják a gyógyszerkiadás menetét (e-receptek közötti „válogatás”, DM kódok stb.). A robot nem csak kiadja a gyógyszereket mire a recepteket beütjük, hanem a kódokat is automatikusan deaktiválja, ezzel lényeges időt spórol nekünk és a betegeknek. Valamint az áru betárolása is sokkal egyszerűbb, és biztosan mindig érvényesül a FEFO elv. Mivel az officinánk háromszorosára nőtt, kialakítottunk egy szabad polcos rendszert és bővítettük a kínálatunkat. A robotnak köszönhetően a felszabaduló kapacitásunkkal tudjuk kezelni a szabad polcokat, és ami a legfontosabb több időt tudunk tanácsadásra fordítani.

  1. Hogyan fogadták Robertát a gyógyszertári dolgozók és a gyógyszertárba betérő betegek?

Természetesen, mint minden változáskor, mi is izgalommal vegyes várakozással kezdtük az első napot. A kollégák a betanulástól tartottak, én pedig attól, hogy egy esetleges üzemzavar bezárást von magával, hiszen az árukészletünk túlnyomó többsége a robotban van.

A legszkeptikusabb kollégám a robot telepítése utáni első nap, első órájában azt mondta, hogy ez valami fantasztikus, már most nagyon szereti!

A robot pedig azóta sem állt le egyszer sem.

A vásárlóknak is nagyon tetszik, értékelik a gyorsaságot, pontosságot. Egy kis névadó játék keretében pedig ők nevezték el Robertának.

Tekintse meg további bejegyzéseinket!

Tekintse meg további bejegyzéseinket!