BLOG

COVID-19 hatása a Rowa partnereknél

COVID-19 hatása a Rowa partnereknél

Írta: hbarni

2023-09-12

Interjú Dr. Császi Józseffel, a Hajdú Gyógyszertár vezetőjével

A Kínából induló, majd az egész világon elterjedő koronavírus-járvány Magyarországot is elérte 2020 március elején. A kezdeti hetekben a komoly gyógyszerfelvásárlás nemcsak az élelmiszeripart, hanem a gyógyszeripart is elérte. Az egyre terjedő koronavírus-fertőzés miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma, így valamennyi patika előtt kígyózó sorokban álltak a magyar lakosok. Mára már enyhült a gyógyszertárakra nehezedő nyomás, de kemény heteket tudhatnak maguk mögött mind a patika üzemeltetők, mind pedig a gyógyszertári dolgozók. A magyarországi Rowa partnerek is megosztották velünk a veszélyhelyzet kihirdetését követő időszak tapasztalatait a rendszerek teljesítményével kapcsolatban. A visszajelzések kivétel nélkül azt igazolták, hogy Rowa gépekkel a koronavírus-járvány következtében kialakult veszélyhelyzet hatásai mind fizikailag, mind mentálisan kevésbé voltak megterhelőek a patikák számára. Véleményeikben szinte minden esetben különkiemelték a teljesen automata betöltő rendszert, az úgynevezett ProLog-ot.

A ProLog a rendszerhez kapcsolódó kiegészítő modul, ami 100%-ban önállóan átvette és el is pakolta a gyógyszereket a nagykereskedői beszállítást követően. Az így felszabadult erőforrások pedig hatalmas segítséget jelentettek az extrém mennyiségű expediálás során. A kígyózó sorokban sokszor türelmetlenebbek voltak a betegek a normál helyzethez képest.

A kezdeti hetekben a Rowa-val működő patikák a gyorsabb expediálási képességük miatt arányaiban több beteget és gyorsabban tudtak kiszolgálni, mint konkurenseik. A hajdúböszörményi Rowa komissiózó gyógyszertári automata rendszerrel működő Hajdú Gyógyszertár vezetője, Dr. Császi József is nyilatkozott az elmúlt időszak kihívásairól.

Milyen tapasztalatai vannak a március közepén indult rohammal kapcsolatban? Hogyan élték meg ezeket a napokat?

Történelmi időket élünk. Az egyetemi padban mikrobiológiát hallgatva voltak elképzeléseim a pandémiákról, járványügyről, de közforgalomban dolgozó gyógyszerészként mégse gondoltam volna soha, hogy egyszer csak egyik pillanatról a másikra a részesei lehetünk egy-egy járványnak. Március elején még mi is megmosolyogtuk a gyógyszertárnál, hogyha egy betérő beteg hatalmas gázálarccal a fején kért tőlünk egy doboz fájdalomcsillapítót, ma pedig már a legnagyobb rutinnal öltjük magunkra mindannyian a szájmaszkot, az izolációs köpenyt, a gumikesztyűt, a védősapkát vagy az egyik betegünk ajándékozta 3D-nyomtatott arcvédő plexit.

Milyen napi szintű problémákkal kellett megküzdeniük a gyógyszertárban?

Március közepén soha nem ismert nyomás alá kerültünk. Nyitás elött egy órával már gyülekeztek az emberek és mire sorra kerültek, már kellően frusztráltak voltak, ha nem ment minden úgy, ahogyan elképzelték. Tisztázni kellett a recept kiváltáshoz legalapvetőbb információkat, sokszor fel kellett vennünk a kapcsolatot a kezelőorvossal, mert nem azt a gyógyszert vagy nem a megfelelő adagolást írta fel, mint amit a beteg kért. Ha a vásárlók másnak váltottak ki gyógyszert, több esetben előfordult, hogy fogalmuk sem volt, hogy a betegeknek mire is van szükségük. Kolléganőimben is folyamatosan tartani kellett a lelket, mivel a türelmetlenség, az értetlenkedés, a folyamatos nyomás mindenkit megviselt. A bezárt bölcsődék, ovik, iskolák miatt a patikában dolgozó kisgyermekeseknél a felügyeleti kérdések, a férjek munkabeosztásai, az esetleges fokozott kitettségük miatti aggodalom okán munkaidőn kívül is folyamatosan kerestük a megoldásokat a felmerülő mindennapi problémákra.

Vajon milyen időszak elé néz a gyógyszer-kiskereskedelmi szektor a közeljövőben?

Ahogy a gazdaság más területén, itt is csak a kérdőjelek gyűlnek azzal együtt, hogy mi még mindig a szerencsésebb oldalon vagyunk: árut is kapunk, nyitva is lehetünk, munkát is adhatunk. A begyűrőző munkanélküliség, az anyagilag lehetetlen helyzetbe kerülő rétegek, az államháztartási egyensúly kihívásai, a gyártói oldalon a beszállítói akadozások, a forint árfolyam elszállása mind olyan problémakörök, amelyek alapjaiban rendíthetik meg az eddig megszokott menetrendet nagykereskedői és patikai szinten is.

Mennyiben segítette a Rowa az elmúlt időszakban a patika munkáját?

2019 decembere óta segíti egy RowaVMAX 160 a munkánkat. Azért döntöttünk a beruházás mellett, hogy minél kevésbé legyünk kitéve a dolgozói létszámingadozásnak. Az elmúlt néhány év alatt igazi baby-boom volt nálunk, 16-ra nőtt a kisgyerekek száma a gyógyszertári dolgozók körében, így a szülések, majd szezonális gyerekbetegségek miatt folyamatos relatív létszámgondokkal küszködtünk. A Rowa telepítése óta egészen más minőségűvé vált a munka, kolléganőim is elégedettebben mennek haza, véget ért a nagy fiókozások, raktártúrkászások, keresgélések időszaka. Mindenki a szakmára tud koncentrálni, hiszen a gép nem téved, „nem kel fel bal lábbal”, nem megy szabadságra és megbízhatóan dolgozik a kezünk alá.

Amennyiben még a gyógyszertári robot beruházása előtt állna, változtatna az eredeti terveken?

Közel féléves munka előzte meg a robot telepítését, volt időnk végiggondolni minden részletet. Négy kiadót szolgál ki az 5 és fél méter hosszú gép, ami kb. 12.000 doboz befogadására alkalmas. A március közepén tapasztalt felvásárlások során Gizi is – ahogy a kolléganők elkeresztelték a Rowánkat – maximális igénybevételnek volt kitéve és tökéletesen vizsgázott. A lehető legjobb döntést hoztuk, amikor belevágtunk.

A 10.000. Rowa

A tavalyi évben a Becton Dickinson (a továbbiakban: BD) több, mint 1000 gépet értékesített világszerte. Ennek is köszönhető, hogy a vállalat 2020 májusában újabb mérföldkőhöz érkezett: ezekben a hetekben kerül telepítésre a 10.000 ROWA robot. A rendszerekre idén is kiemelkedő kereslet mutatkozik, és a koronavírus-járvány még inkább a gépek létjogosultságát bizonyította. Vitathatatlan, hogy az optimalizált raktározási és expediálási folyamatok időt és energiát szabadítanak fel, így az igazán fontos dolgok kerülnek fókuszba.

A ROWA gyártása a kezdetek óta kizárólag Kelbergben zajlik, alkatrészeinek összeszerelésénél kiemelkedő szerepe van a mérnöki precizitásnak és a több évtizedes szakértelemnek, mivel a bonyolultabb elemeket a mai napig csak kézzel lehet összerakni. Ennek eredménye az a magas színvonalú technológiai megbízhatóság, melyet jól mutat, hogy a világ első ROWA rendszere (1996 Saxonia gyógyszertár) a mai napig tökéletesen működik. A gépek mára a világ több mint 40 országában elérhetőek, Japántól Argentínáig, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a ROWA egyet jelent a minőséggel, a megbízhatósággal és a tartóssággal.

A BD jelentős összegeket fektet a kutatás-fejlesztésbe, hiszen az élenjáró szervezetek az állandó fejlesztéssel, a technológiai fejlődéssel tudnak lépést tartani, de főként alakítani a piaci igényeken. Az ügyfelek igényeinek kielégítése elengedhetetlen a BD számára, így a cég kiemelkedő minőségű innovatív és megbízható termékeket fejleszt a gyógyszertári logisztika minden elemét szolgálva. A ROWA igazi úttörő az automatizálás és a digitalizálás területén. Az alkatrészek határidőre történő leszállítása ugyancsak kulcsfontosságú egy globálisan működő vállalat életében. A hosszú évek alatt kialakított beszállítói hálózat a koronavírus-járvány idején is bebizonyította, hogy időben és problémamentesen képes teljesíteni minden felmerülő igényt.

Magyarországon cégünk, a Medirobot 2015-től kapcsolódott be a ROWA rendszerek forgalmazásába és közös elképzelésünk a BD ROWA-val, hogy az egészségügyi ágazat biztonságos és jövőbiztos legyen.

Tekintse meg további bejegyzéseinket!

Tekintse meg további bejegyzéseinket!