BLOG

Segíthet egy Rowa gyógyszertári robot a beteggondozásban?

Segíthet egy Rowa gyógyszertári robot a beteggondozásban?

Írta: hbarni

2022-05-31

A gyógyszertárak működésének elengedhetetlen személyi feltétele a gyógyszerész. A gyógyszerész a gyógyítási folyamatban lehet az első, de az utolsó láncszem is, ahol a beteg még irányítható, ellenőrizhető. Így azt is mondhatnánk, hogy az egészségügyi ellátásban a gyógyszerész válik az első számú „kapu-őrré”. A gyógyszertárban expediáló kollégának a tőlük elvárható szakmaisággal, megfelelően tájékoztatni kell a betegeket, akkor is, ha kígyózó sorok alakulnak ki a tárák előtt. Az új digitális fejlesztések (e-recept, 2D vonalkód) bevezetésével extra feladat hárul a gyógyszertárra, további esetleges lassulást eredményezve az expediálásfolyamatában.

www.medirobot.hu

A gyógyszertári automata robot előnyei a beteggondozás során

A Rowa gyógyszertári expediáló robotnak köszönhetően a gyógyszer keresésre fordított idő megszűnik, a belső raktározási folyamatok leegyszerűsödnek, a gyógyszertárban dolgozók a szakmai feladatra tudnak koncentrálni. Így a hangsúly a logisztikai feladatokról átkerül a szakmaiságra és rendszer elérhetővé teszi a 100%-os gyógyszerbiztonságot. Nincs tévesztés, kapkodás, a patikában: nyugodt légkör segíti a belső (munkavállalói) és a külső lojalitást A felszabaduló időt vagy a beteggondozásra tudja fordítani a patika, vagy fel tudja gyorsítani az expediálást, így például a COVID járvány kitörésének idején is egyszerűen kezelhetőek voltak a kígyózó sorok. A betegre fordított kiemelt figyelem pedig felerősíti a beteg bizalmát és hűségét.

A komáromi Mentha Patikában is kiemelt figyelmet szentelnek a beteggondozásra. A patika vezetőjét, Dr. Schlégel Pétert kérdeztük a náluk működő Rowa Vmax160 típusú gyógyszertári expediáló robot tapasztalatairól.

Melyek azok a szempontok, amelyek miatt a Rowa mellett döntöttek? 

A Rowa telepítése előtt gyógyszertárunkban 4 kiadóhely működött és ez kevésnek bizonyult. A patika felépítéséből adódóan 5. kiadóhelyet nem lehetett volna egyszerűen létesíteni, ezért az expediálási sebesség növelése volt a fő szempont. Számunkra fontos a gyógyszertár kínálatának és működésének folyamatos fejlesztése és napra készen tartása, egy ilyen eszköz üzembe helyezése a kornak megfelelő működést teszi lehetővé. Csökken a patika adminisztrációs terhe, a tévesztés esélye minimálisra csökken A készletezés szempontjából az automata előnye, hogy a gyógyszerek készlete összegben a felére csökkent, mivel a Rowa használatakor nem szempont, hogy kartonra, jól elpakolhatóan érkezzen a gyógyszer és most kezdjük bevezetni a dinamikusabb készletezést. Az elpakolás már nem a mi gondunk.

Mennyiben segítette a Rowa az elmúlt időszakban a patika munkáját?  

2019. novembere óta dolgozunk Rowa-val. A Rowa-s expediálás során azt tapasztaltam a legnagyobb előnynek, hogy megszűnt a sor nyomása. Korábban amíg előttem a kígyózott a sor, szúrós tekintetek kereszttüzében szurkoltam, hogy a beteg nehogy kérdezzen valamit. Jelenleg, amíg a Rowa dolgozik mögöttem, a kérdéseket meg lehet beszélni, van lehetőség konzultálni. Expediálás során a koncentrációm a betegen lehet, nem azon kell gondolkodni, hogy hogy néz ki a megfelelő hatáserősségű gyógyszer doboza, mert a Rowa nem hibázik.

Milyen tapasztalatai vannak a COVID járvány első hullámakor indult rohammal kapcsolatban? Hogyan készülnek a következő hullámra? 

Márciusban indult a bevásárlási roham. Pánikszerűen, kígyózó sorokkal a patikák előtt és mindenki attól félt, hogy bezár a világ. Szerencsére az expediálás során továbbra is tévedhetetlenek voltunk. A napi több ezer doboz kiadása során biztos lehettem benne, hogy nem történt hiba. Talán estére kevésbé lettem fáradt így, mintha egész nap fiókokban kerestem volna a gyógyszert. Jelenleg egy munkatársunk betegsége esetén mindannyian karanténba kerülhetünk és ez a gyógyszert bezárásához vezethet, ezt kell elkerülni.Önöknél a Rowa rendszert az ún. Rowa ProLog automata betöltő kiegészítő modullal együtt telepítették. Mennyiben segíti a munkájukat ez a kiegészítő?

A ProLog egy teljesen automata bevételező rendszer. Egy szállítószalagra öntjük a nagyker láda tartalmat és a ProLog egy tappanccsal felveszi a gyógyszert, körbefényképezi, megkeresi az egyedi azonosít vagy vonalkódot és megméri a gyógyszert. A bevételezett mennyiséget számlára könyveli és elpakolja. Legnagyobb előnye, hogy a szalagjára egyszerre 250-300 doboz gyógyszer fér és így néhány részletben, egyszerre pusztán pár perc munkával két beteg kiszolgálása között átvehető a gyógyszer. Ha egyszerre nagyobb mennyiség érkezik, éjszaka folytathatja a munkát és reggelre minden elpakolva vár.Miért ajánlaná a Rowa-t a többi patika számára? 

Vannak olyan problémák, amiket már elfelejtettük, amióta Rowa-t használunk, ilyen pl. hogy a dobozméret változik, vagy hogy az új 5 és 10 mg-s amlodipin pont ugyanúgy néz ki. De igazából a legnagyobb előnyét abban látom a rendszernek, hogy marad idő a kommunikációra a betegekkel, így a jövőben versenyelőnyre tehetünk szert, mert nemcsak értünk a gyógyszerekhez, hanem a tudást át is tudjuk adni, felmerülő problémákat meg tudunk oldani. A jövőben ez jelentheti a különbséget egy patika webshoppal szemben.

De ott, ahol problémák vannak a készletekkel, ahol nincs aki átvegye a gyógyszert és egész nap kapkodás van, oda is nyugodt szívvel ajánlom. Vagy aki nem akar lemaradni a versenytársai előtt, és lépést akar tartani a fejlődéssel.

Tekintse meg további bejegyzéseinket!

Tekintse meg további bejegyzéseinket!