blog

Elhelyezhető egy gyógyszertári automata egy olyan patikában, ahol eltérő szinten található a raktár?

Sok esetben problémát okoz, hogy a gyógyszertárakban a raktár és az officina között nagy a távolság, ezért a gyógyszerek hosszú utat tesznek meg a táráig. Vajon ezt egy gyógyszertári automata tudja kezelni?

A gyógyszertári robot elhelyezésére számos lehetőséget kínál a ROWA, nem okoz problémát, hogy akár a pince szintről vagy az emeletről dolgozzon, a gyógyszereket bárhonnan eljuttatja az expediáló kollégákhoz.  A ROWA-hoz számos kiegészítő illeszthető, így, ha a gyógyszert távolabbi pontról kell eljuttatni az officinába, akkor a futószalag, lift vagy spirálcsúszda kínálja a megfelelő megoldást.  A raktározási és expediálási feladatokat ellátó ROWA pontosan oda telepíthető, ahol rendelkezésre álló hely van a patikában. A kifejezetten gyógyszertáraknak kifejlesztett szállító szalagok, csúszdák és liftes felvonó rendszerek biztosítják a gyógyszerek gyors és csendes szállítását a gyógyszertári épület bármelyik pontjáról. Jó példa erre a pápai Korona Gyógyszertár, ahol az alagsori szinten található a gyógyszertári robot és liftek segítségével jutnak el a tárához a kikért gyógyszerek. A pápai Korona Patika tulajdonosát és egyben gyógyszertárvezetőjét, Csontos Attilánét kérdeztük, hogy miben nyújt segítséget számukra a ROWA és hogyan működik náluk a rendszer.

Miért a ROWA technológiát választotta?

A rendelkezésünkre álló információk, technikai adatok és az ismeretségi körünkből származó pozitív vélemények segítettek, hogy a ROWA expediáló robotot válasszuk. Továbbá fontos volt számunkra a megbízhatóság, a helyiséghez való egyedi kialakíthatóság, és természetesen a működési gyorsasága az épületben való nem szokványos elhelyezése miatt.

Hogyan működik a lift rendszer?

Az épületünk adottságai miatt az officina alatt található helyiségbe tudtuk beépíteni a szerkezetet, így a két szint közé beépített liftek szállítják közvetlenül minden tárához az expediálandó gyógyszereket. A működése egy nagyon egyszerű gravitációs megoldáson alapul, amit persze egy komoly számítógépes rendszer vezérel.

 

Miért ajánlaná a ROWA-t a többi patika számára?

Természetesen a szakmai követelményeknek megfelelően gyors, és pontos működés mellett a mai időkre jellemző munkaerőhiány miatt a dolgozókra háruló többlet tennivaló bizonyos munkafázisainak nagy részét enyhíteni tudja.

 

Hogyan fogadták a betegek a patika robotot?

A betegek örömmel és csodálkozva fogadták, mivel sokkal rövidebb idő alatt megkapják az egy-két havi gyógyszereiket. Mióta a ROWA Vmax160 segít a munkában azóta nagy gyakorisággal nálunk nincs sorban állás.   A fenti példa is bizonyítja, hogy a ROWA-nak szinte nincsenek fizikai korlátai, a ROWA technológia előnye, hogy több hely marad az értékesítésre továbbá a gyógyszertárban dolgozók több időt tudnak fordítani a beteggondozásra és az értékesítésre. A gyógyszertári automata megtervezésénél kollégáink minden lehetőséget figyelembe véve készítik el a kettő- és háromdimenziós látványterveket a gyógyszertár egyedi igényeinek és az épület adottságainak megfelelően, több megoldási lehetőséget kínálva az ügyfeleknek. Amennyiben érdeklődik a gyógyszertári robottechnológia iránt, most érdemes komolyabban foglalkozni vele, mert akár 70%-os állami támogatás is elérhető a beruházásra.