blog

Rowa patikarobot a megoldás a munkaerőhiányra

Napjainkban számos szakterületen szembesülünk a munkaerőhiány okozta problémákkal. A KSH adatai szerint és a Portfolio becslése alapján csak a versenyszférából több, mint 60 ezer dolgozó hiányzik, és a költségvetési szektorban is 20 ezer képzett munkavállalónak lenne állás azonnal. A Portfolio elemzése szerint ugyanakkor nemcsak a költségvetési szektor van nehéz helyzetben, hanem olyan ágazatok is, mint az oktatás vagy az egészségügy.

Több kutatás készült arra vonatkozóan, hogy mely területeket érinti ez a probléma, nem meglepő, hogy ezen területek között megjelent a gyógyszerkiskereskedelmi ágazat is.

Ennek egyik kiváltó okaként meg lehet említeni a patikaliberalizációt, melynek során a patikák száma megsokszorozódott a városokban, rengeteg új munkahelyet teremtve, óriási erőforrást felszívva a munkaerőpiacról.

Rowa-patikarobot-3

 

A másik probléma, hogy a gyógyszerész- és asszisztensképzés nem tudott lépést tartani a gyógyszertárak számának növekedésével. A napjainkban végzett gyógyszerészek körében egyrészről jelentős a külföldi munkavállalás, másrészt nem akarnak fix helyen elhelyezkedni friss végzettséggel, inkább helyettesítő pozícióban dolgoznak magas óradíjért, kisebb felelősséggel, vagy gyógyszergyárak alkalmazottjaként, gyógyszerismertetőként.

A GrandExpo 2019 rendezvényen lehetőségünk volt több patikatulajdonossal beszélgetni a témában, és a gyógyszertárvezetők is kiemelték ezt a problémát. Tapasztalatuk szerint azokban a régiókban, ahol van gyógyszerészképzés, kevésbé okoz napi szinten nehézséget a szakemberhiány, mivel a frissen végzett gyógyszerészek nem akarnak visszamenni azokra a kisebb településekre, ahonnan a képzés miatt eljöttek, szívesebben maradnak a nagyobb városokban (e tekintetben kiemelkedő a főváros elszívó ereje).

A gyógyszertárak fenntartása szempontjából fontos, hogy rendelkezésre álljon megfelelő képzettségű szakembergárda, hiszen csak így lehet magas színvonalon biztosítani egy gyógyszertár működését. Az elmúlt néhány hónapban egyre gyakrabban találkozunk azzal problémával, hogy már maga a patika működtetése is veszélybe került a szakemberhiány miatt. 

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) kutatása alapján a gyógyszertárak több, mint 50%-ában fordul elő, hogy csak nehezen találnak megfelelő szakembert. Fontos megjegyezni, hogy nem csak gyógyszerészből van kevés, a szakasszisztensek száma sem elegendő. Köztes megoldásként helyettes gyógyszerészeket foglalkoztatnak a gyógyszertárak magas költségen. A rentábilis működés érdekében, hosszabb távon azonban fontos lenne a gyógyszertárak számára egy stabil csapat fenntartása.


A HGYSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyógyszertárak működtetésében már öt-tíz éven belül komoly problémát fog jelenteni a fiatal generáció hiánya.

Az említett felmérés ugyanis azt mutatta, hogy a vezető (személyi jogos) gyógyszerészek 62 százaléka már elmúlt 45 éves, miközben a beosztott gyógyszerészek alig 20 százaléka tartozik a 36–45 éves korosztályba, pedig nekik kellene hamarosan átvenni az idősebbektől a patikák vezetését.

 

De mit lehet tenni?

A folyamatosan innováló ember újabb és újabb megoldásokat talál annak érdekében, hogy munkáját eszközök, gépek, az elmúlt időszakban pedig már robotok is segítsék. Ez a folyamat nem számít újdonságnak.

Tapasztalhatjuk, hogy az élet minden területén, így a gyógyszertárakban is megjelenik a robottechnológia, amely hatékonyabbá, kezelhetőbbé és sokkal átláthatóbbá teszi a gyógyszertár működését. Egy ilyen konkrét megoldás a Rowa expediáló robot, amely bevezetése azzal jár, hogy kevesebb alkalmazottra van szükség, de magasabb fizetések adhatók és a gyógyszertár stabil működése hosszú távon is biztosítottá válik.

 

Milyen konkrét előnyöket nyújthat egy Rowa gyógyszertári automata rendszer egy patika számára a mindennapokban?

 

A gyógyszertári robot egyik legfőbb előnye, hogy a monoton, rutinszerű logisztikai folyamatokat teljes egészében képes elvégezni.

A gyógyszerésznek nem kell a gyógyszereket beérkezéskor tételesen átszámolni, elpakolni a fiókokba/raktári polcokra, eljuttatni az expediálás során a tárákhoz, figyelni a lejárati időket.

A Rowa lejárati idő szerint (FEFO) teljesíti az expediálási kéréseket, az egyedi azonosítók deaktiválásával egyidejűleg, lehetőséget teremtve arra, hogy az expediálás gyorsabbá váljon, a fókusz a betegeken legyen.

Felméréseink alapján az expediálás folyamata – a beteg patikába történő érkezésétől a távozásáig – a Rowa rendszernek köszönhetően akár 35-40% hatékonyságjavulást is eredményezhet.

A beteggondozás, betegközpontúság növeli a vásárlói élményt, és ezzel egyidejűleg a lojalitást is.

Ki ne szeretne olyan gyógyszertárba járni, ahol mindig jó a hangulat, mosolygósak az expediálók és ujjcsettintésre végez a beteg?

Amennyiben Önt is érdekli egy konkrét Rowa gyógyszertár válasza a munkaerőhiányra, úgy olvassa el az erről készült interjút a Marketing Pirula októberi számában.