blog

Hogyan változtatja meg a Rowa egy gyógyszertár működését?

A Panacea gyógyszertárat 25 éve Szombathely oladi városrészén egy kolláganőjével alapította Dr. Pelléné Dr. Elek Éva, amely ma az országos Alma hálózat Referencia Patikájaként működik. A betegközpontú gyógyszertár nevét Dr. Pelle Pál adta, jelentése: minden bajra gyógyír. A gyógyszertár az elmúlt hónapban teljesen megújult, a megyében elsőként állt munkába egy Rowa gyógyszertári automata a patikában, amely a dolgozók munkáját segíti. A gyógyszertár tulajdonosát, szakgyógyszerészét, Dr. Feller-Pelle Krisztinát kérdeztük, hogy hogyan változott meg a gyógyszertár mindennapi működése a ROWA mellett.

Miért döntöttek a patika automatizálás mellett? 

A gyógyszertárban végzendő feladatok nagyon sokfélék, s mindegyik nagy odafigyelést, szakértelmet kíván. Régóta szerettem volna optimalizálni az itt zajló munkafolyamatokat. Az áruátvétel, a FEFO elvek alapján történő elpakolás nagy időt vett el a kollégáktól. S a raktározási folyamat másik fele – amikor ott áll a beteg a táránál, sok recepttel – az idő nagy része a dobozok összeszedésére fordítódott, s kevés idő maradt a problémák, felmerülő kérdések megbeszélésére, a javasolt terápia kiegészítésére, hozzáadott termékek ajánlására. Mivel Alma Referencia gyógyszertárrá alakultunk – ami az officina teljes átalakítását jelentette – egy lépésben a robot beépítése is megvalósulhatott.

Milyen megfontolásból választották a Rowa-t?

Természetesen először tájékozódtunk a magyar piacon megtalálható automatákról, raktározási lehetőségekről. Személyesen felkerestünk jó néhány gyógyszertárat, hogy használat közben is lássuk a különböző automatákat. Számomra legfontosabb tulajdonság a gyors, pontos betárolás – kiadás, könnyű kezelhetőség, a megbízható szervízháttér. A magyarországi képviselet megismerése után a német márka megbízhatóságát szem előtt tartva döntöttünk a Rowa, pontosabban helyszínre tervezett Rowa Smart automata mellett. (A döntésnek természetesen mindig vannak szubjektív szempontjai is.)

Bár még nincs nagy tapasztalat a mindennapi használat területén, eddig milyen változásokat hozott a Rowa a gyógyszertár életében (gyógyszerátvétel, expediálás, beteggondozás, stb.)?

Kollégáim kicsit tartottak a robottól, ami természetes, hisz minden ismeretlen újdonság esetében így vagyunk ezzel. A gyógyszerátvétel jelentette a legelső lépést, amikor mindenki látta, mekkora segítség a Rowa. A reggeli áru legkésőbb 10-re már a végső helyén van, még a nagy akciós berendelések esetén is. Expediálásnál látszott a következő nagy „segítség”, amit a Rowa jelent – minden esetben azt a terméket adja ki, amit kérünk, a legközelebbi lejárattal. Gyakorlatilag kizárt a gyógyszertévesztés lehetősége. Mindenki nagyon örül a felszabadult időnek, amit a betegekkel való beszélgetésre, tanácsadásra, más termékek ajánlására fordíthatunk.

Milyen fogadtatása volt a gyógyszertári robotnak a kollégák és betegek körében?

Kollégáim – velem együtt – nagyon szeretik, gyakorlatilag az első hét után biztonsággal kezelik. A névadáson gondolkoztunk sokat, végül Erzsi lett, rosszabb napokon Bözsi – mert néha nyűgös, lassabban végzi a betárolást – ilyenkor kiderül, hogy csak rendet rak, optimalizál, vagy egyszerűen nem szeret pár doboztípust, s ez csak később „jut eszébe”, s kiadja a hátsó nyíláson. A betegeknek nagyon tetszik, az officinában egy monitoron követik a bent történő dolgokat. Volt, aki szorgalmas vendégmunkásokat, gondolatolvasókat vélt felfedezni a kiadónyílások mögött – csodájára járnak, természetesen büszkén megmutatjuk az érdeklődőknek.

Milyen jó tanáccsal tudná ellátni a jelenleg gyógyszertári automatizáláson töprengő kollégákat? Mi alapján válasszanak a piacon fellelhető rendszerek közül?

Ha lehetőségük engedi, ne sokat gondolkozzanak. Gyakran felmerül a kérdés, hogy „Mikor térül meg?”. Erre nyugodt szívvel mondhatom, hogy ez nem releváns kérdés – olyan mértékben segíti a munkánkat, hogy sajnálok minden évet, amikor nem volt. Számokkal nem kimutatható, minőségi szintemelkedést jelent a napi munkában, ami számtalan, fent leírt egyéb helyen jelent „megtérülést”. Még hozzátenném, hogy expediáláskor a folyamatos koncentráció fókusza is átkerül a receptről – dobozról a betegre, vásárlóra. A fent leírt pontos, megbízható teljesítmény, a stabil, állandóan elérhető háttérszervíz mindenképp a legfontosabb szempontok közé tartozik. A gyors szerelést is megemlíteném. Hétfő reggel gördült be a kamion Németországból a patika elé, s péntek délelőtt már a kollégák oktatása, s a gép betárolása zajlott. Mindez úgy, hogy fél évvel előtte rendeltük meg a Rowa-t – s foglaltuk le az időpontot. Az elmúlt 25 év egyik legjobb döntése volt. Mindez úgy, hogy fél évvel előtte foglaltuk le az időpontot. Kollégáimmal együtt nagyon örülök, hogy az előzetesen ígért automata rendszer felülmúlta elképzeléseinket.