blog

Fiókpatikák kezelése a ROWA segítségével

Magyarországon jelenleg 3155 település van, amelynek ellátását 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár látja el. A kisebb településeken működő fiókgyógyszertárak fenntartásában nagy segítséget nyújt a ROWA és az ProLog. A ROWA patikarobot segítségével az anyapatika és a fiókpatika közötti logisztikai feladatok leegyszerűsödnek, mivel a gyógyszertári automata a gyógyszerek teljesen automatizált átvételét követően képes összekészíteni a fiókpatika gyógyszerigényét.

 

A Lengyeltóti Fehér Holló Patika tulajdonosa, Dr. Szabó Péter több fiókpatikát is üzemeltet.

2018-ban döntött a ROWA rendszer és az ProLog kiegészítő modul mellett. A rendszer működéséről kérdeztük, valamint, hogy milyen módon segíti a ROWA rendszer a fiókpatikák logisztikai feladatait.

 

Milyen megfontolásból vágott bele a Fehér Holló Patika automatizálásába?

Egy siófoki konferencián találkoztam először a technológiával a 2000-s évek elején. Azóta folyamatosan foglalkoztatott a gondolat, miként lehet beintegrálni a robot-technológiát a gyógyszertáram mindennapjaiba. A generikus piac miatt a gyógyszertörzs felduzzad, többféle kiszerelése fokozza a gyógyszercsere lehetőségét és dobozszám hibát. A gyógyszerek egy részét lehet csak az officinában tárolni a többi a raktárba kényszerül, így időben elnyúlik az expediálás, ezért a szakszemélyzet magára hagyja a beteget, hosszú percekig. Mit gondolhat a

beteg? Az egydarabos készletű gyógyszerek nehezen találhatóak meg a raktárban. Az egyre több magas árú gyógyszer miatt csökken az árréstömeg a vényköteles gyógyszereken. Az OTC a magasabb árrésével egyre fontosabb a gyógyszertárak rentábilis működtetése szempontjából. A beteg választását úgy tudjuk támogatni, ha az OTC, az étrendkiegészítő és a kozmetikai termékek jelennek meg hangsúlyosabban az officinában. Kevés a gyógyszerész és a szakasszisztens, a bérek nagymértékben emelkedtek az elmúlt években és fognak a jövőben is.

Ezért nagyon fontos a hatékonyság, hogy a szakszemélyzet a betegnek adott időben minél több információt tudjon átadni, legyen idejük egymásra. Mit várok az automatizálástól, kinek jó, miért jó? Betegnek jobb lesz, mert a szakszemélyzet az expediálás teljes ideje alatt vele tud foglalkozni, több idő jut rá és mégis hamarabb végez. Kevesebb lesz a sorban állás. Expediálónak jobb lesz, hiszen sokkal kevesebbet távot kell megtennie és azon fáradoznia, hogy a gyógyszereket pontosan összeszedje. Ezt az időt a betegre fordíthatja, kevésbé fárad el. A patikának is jó, mert a törődést a betegek meghálálják, szeretnek idejárni és többet költenek, nő a bevétel.

 

A piaci lehetőségek felkutatása után miért döntött a Rowa mellett?

 

A sebesség, a pontosság és a hibátlan működés mellett, számomra az is fontos volt, hogy az informatikai rendszer kiválóan illeszkedjen a patikai szoftverhez, legyen automata betöltő rendszere és úgy tudjon fiókpatikai kiszedést végezni, hogy az expediálást ne zavarja. Rendelkezzen jó háttértámogatással: informatika, karbantartás, szerviz.

 

Nagy segítséget jelent a Rowa rendszer a fiókpatikai logisztikai folyamatokban. Önnél ez hogyan jelentkezik? Bemutatná részletesen, hogy mi és hogyan változott meg?

Gyógyszertárunk három fiókgyógyszertárat működtet. Részben a gyógyszernagykereskedőtől,

részben az anyapatikából kapnak gyógyszert. A fiókpatikai kiszedési listát háromfele válogatjuk, egyik részét a nagykereskedő kiszállítja a fiókpatikába, a másik részét a ROWA-val kiszedetjük, a harmadik részét manuálisan szedjük össze. Ez a folyamat minimalizálja a hiba lehetőségétés több mint harmadára csökkenti a munkaidőt.

 

Hogyan működik a gyógyszerek átvétele az iProLog segítségével?

 

 

A ROWA a patikában az officina és a raktár közötti folyosóra került elhelyezésre, így közel vannak az expediáló helyek, a raktározás és az áru átvétel is. A raktárba került az ProLog a Rowa áruátvevő része, innen futószalagon kerül a gyógyszer a ROWA-ba. A nagykereskedőtől érkező elektronikus számlát eddig tételesen vonalkód alapján vettük át. Ezt a folyamatot váltja ki az ProLog. Megadjuk a bevételezni kívánt számla számát, a betöltőszalagra öntjük a ládából az árut és a gép tételesen átveszi. Kommunikálja a patikai szoftverrel a lejáratot és a darabszámokat. A patikai szoftveren tudjuk ellenőrizni az átvétel sikerességét. A számlán nem szereplő tételeket és a nem a ROWA-ban tárolt gyógyszereket a ROWA kitárolja. A rendszer inkompatibilis termékeket az ProLog a tároló dobozába üríti. A gyógyszer átvétel kétféleképpen valósul meg. A „mindent bele módszer”: a ládából minden a szalagra kerül, és a rendszer válogatja ki a tételeket. A személyzettől kevesebb munkát igényel, de hosszabb idejű lesz a betöltési folyamat. Az előválogatós módszer: a személyzet tudja, hogy mi mehet a ROWA-ba és csak azt teszi az ProLog-ba. Ez a személyzet számára több időt, de a hiba nélküli átvételt eredményez.

 

Ha ki kellene emelni a legfontosabb előnyét a rendszernek, akkor az mi lenne?

Az inproduktív folyamatok kevesebb humánerőforrást igényelnek. A kevesebb munkaerő is hatékonyabban tud dolgozni. Kevesebb a hiba lehetőség. Kevésbé fárad el a szakszemélyzet. A betegek is értékelik a rájuk szánt plusz időt és nem utolsósorban elismeréssel díjazzák, és szívesen jönnek a modern technológiával rendelkező gyógyszertárba.