BLOG

Egy újabb sikersztori a ROWA rendszerrel

Egy újabb sikersztori a ROWA rendszerrel

Írta: hbarni

2022-05-31

Egy gyógyszertár üzemeltetése során az egyik legfontosabb tényező a hatékonyság növelése. Ahhoz, hogy egy patika hatékonyságát növelni tudjuk a gyógyszertári folyamatok áttekintésére és racionalizálására van szükség. Mind a raktározási folyamatok, mind a beteg kiszolgálás során meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, amelyek a munka hatékonyságát és annak minőségi javulását eredményezi.

A nyíregyházi 100 Éves Patika egy újabb jó példa arra, hogy milyen szintre lehet emelni a hatékonyságot a ROWA® gyógyszertári automata rendszer működtetésével. A patika tulajdonosával, Dr. Zajácz Tamás Úrral készítettük az alábbi interjút, aki a ROWA® Vmax 160 rendszer telepítését követően átfogó statisztikát vezetett a munkafolyamatokról.

  1. Milyen megfontolásból szerettek volna komissiózó automata rendszert telepíteni a patikába? 

A 100 Éves Patika legfőbb célja vásárlóinak minél magasabb szintű szakmai és minőségi kiszolgálása, aminek alapjait képes megteremteni a komissiózó automata precízebben, gyorsabban, idő és energia takarékosabban, mint amire képesek lennénk annak használata nélkül.

A rendszer bevezetésével valósággá vált az a célunk, hogy szakembereink munkájuk legnagyobb részét hivatásuk gyakorlásával tölthessék.

A patika 5 éve lett 0-24 óra nyitvatartású, azóta folyamatosan fejlődik, a forgalma bővül. A forgalom növekedése megkövetelte az árukészlet bővítését, a kiszolgáló helyek számának fejlesztését. A további fejlődésnek is gátat szabott a raktározási- és kiszolgálási helyiségek mérete, az árukészlet kezelésének infrastruktúrája. A komissiózó automata megoldotta a helyszűkét és az expediálási nehézségeket is. A gyógyszertár 0-24 órás működése miatt külsős szakemberekkel is dolgozunk, akiknek még nehezebb dolguk volt a robot előtti időkben a gyengébb helyismeret miatt, amit a robot szintén megoldott. Ezen előnyök mellett bevezetése előtt sok időt és energiát emésztett fel a termékeink lejáratának figyelés, pontos árukészlet fenntartása, termékeink impleálása, humvo kezelése, melyek a robotunknak köszönhetően nullára redukálódtak.

  1. Miért döntöttek a ROWA® rendszer mellett?

Elsődleges szempont a komissiózó rendszer kiválasztásánál működésének stabilitása volt. A robot nem állhat meg, hiszen akkor a patika sem tudja kiszolgálni vásárlóit. A ROWA® úttörője a komissiózó rendszereknek és több gyártót is vizsgálva működési stabilitását tekintve az élen jár. Mára magyar szervízhálózata van, akik megnyugtató hátteret biztosítanak, és akiket gyakorlatilag az időszakos karbantartáskor látunk csak. Nem elhanyagolandó, hogy tapasztalatom szerint a ROWA® magyarországi menedzsmentje nagyon megbízható, szakmai és pénzügyi megoldásokban is igen segítőkész, munkájuk időben és minőségben is pontos.

  1. Hogyan változtatta meg a patika mindennapi működését a gyógyszertári automata rendszer?

Az áru kezelésének munkafolyamatai újra szerveződtek: egyszerűsödtek, gyorsultak, áttekinthetőbbé és precízebbé váltak. Fontos hatása a szakemberink munka komfortjának emelkedése, ami a vásárlóink kiszolgálása során is érezteti hatását, több idő és figyelem jut rájuk, ami végül is a robot legértékesebb hozománya.

  1. A munkafolyamatok vizsgálata során Ön arra a megállapításra jutott, hogy 27%-kal több beteget tudtak kiszolgálni a robot segítségével, mint az automata nélkül, azonos idő alatt. Hogyan sikerült ilyen magas hatékonyság növelést elérniük?

A fent már leírt raktározási nehézségek megszűntek, ami a kiszolgálási idő radikális csökkenését eredményezte. Tapasztalatunk szerint a receptek szakmai és adminisztrációs feldolgozásával eltöltött idő az esetek legnagyobb részében elegendő ahhoz, hogy a robot az expediáló szakember kezéhez összekészítse a kiadáshoz a termékeket, így a korábban a termékek összeszedésével eltöltött időt megspóroltuk.

  1. Mit üzenne azoknak a patika tulajdonosoknak, akik még döntés előtt állnak?

A gyógyszertárak feladata hiába azonos országszerte, azok sajátságai nagyon sokfélék lehetnek, gondolva adottságaikra, infrastruktúrájukra, elhelyezkedésükre, időbeni terveikre, vevőkörükre, forgalmukra, melyek mind befolyásolják egy patika robot létjogosultságát, vagy sikerességének mértékét. Bárhogyan is működik a patika, javaslom tételesen végig gondolni a patikarobottól várható előnyöket a helyi sajátságok tükrében és ha pozitív az egyenlet végeredménye érdemes konzultálni a rendszer szolgáltatójával. A végső döntés meghozatalában pedig bizalommal fordulhatnak a patika robottal már rendelkező kollégákhoz, saját tapasztalatom szerint is segítőkészek lesznek, leszünk.

Tekintse meg további bejegyzéseinket!

Tekintse meg további bejegyzéseinket!