blog

Az automatizálás kialakulás és a gyógyszertári kiskereskedelemben való megjelenése

Az oldalt úgy tervezzük felépíteni, hogy a felvetett témák egymásba illeszkedve mutassák be a jövő gyógyszertárának alapjait, struktúráját és gyakorlati működését, konkrét példákon keresztül.

Legfontosabb célkitűzésünk az, hogy a robottechnológiával működő patikák példáin keresztül arra ösztönözzük a patikusokat, hogy nyissanak az innováció, a technológiai újdonságok irányába.  Az automatizáció és az informatikai újítások egyértelműen megérkeztek ebbe a szektorba is, és idővel az új szabályozásoknak és előírásoknak köszönhetően ezek vagy egyszerűbbé teszik az alkalmazkodást, vagy más módon nem is lehet majd megfelelni azoknak. Nem beszélve azokról az elvitathatatlan előnyökről, amelyek együtt járnak az általunk képviselt megoldásokkal.

Automatizálásról és a robotokról néhány alapgondolat

Maga az automatizálás folyamata az iparban az 1940-es években jelent meg, elsőként az autóiparban, amikor is a korábbi gépesítés egy új szintre lépett, azzal, hogy folyamatokat automatikussá, önirányítóvá tették. Előre programozott parancsok alapján működő, emberi beavatkozást nélkülöző rendszereket hoztak létre, amelyek feladataikról, elvégzett munkáikról folyamatos kimutatásokat készítettek további fejlesztési célzattal.

A robotok megjelenése kezdetben nagy ellenszenvet váltott ki a vállalkozók körében és csak nagyon nehezen értek el arra a szintre, amikor már ezeket a gépeket nem úgy szemlélik, mint nehézkesen mozgó fémdarabokat, amelyek munkahelyeket szüntetnek meg és adósságba taszítják a tulajdonosokat.  A mai modern robotok, robotkarok könnyűfémszerkezettel készülnek és munkájuk a rutinszerű, ismétlődő, veszélyes és nagyon időköltséges munkafolyamatokat hivatottak támogatni, helyettesíteni.  Ez nagyrészt a tulajdonos vállalkozás versenyképességét növeli, nem beszélve a kényelemről és a biztonságról. Az első generációs gépek szinte kizárólag az ipari-, gyártószektorban terjedtek el, majd fejlődésük eredményeképpen lépésről lépésre meghódították a szolgáltató szektort is. Így értek el a logisztika és a kereskedelem területére.

Robot, mint patikai asszisztens

A szakértelmet igénylő munkafázisokat nem, vagy csak korlátozottan képesek a gépek az emberektől átvenni, így a gyógyszerészek és az asszisztensek által képviselt szakmaiság helyettesíthetetlen. Sőt, a robotok működtetésével pont erre a szakértelemre tud nagyobb hangsúlyt helyezni a gyógyszertár. Mivel nem kell a raktárba kutatni a készítmények után a kígyózó sorok közepette, így nyugodt körülmények között tudnak konzultálni a betegekkel. Ez bizonyíthatóan elégedettséget, és pozitív ügyfélélményt vált ki a vásárlóból. Marketingszakemberek szerint, a jövő az ügyfélélményről fog szólni, az ár és a minőség nem feltétlen tud előnnyel bírni a versenytársak között.  Ha belegondolunk abba, hogy egy robot adja ki a gyógyszert, s ez mekkora élménnyel jár a vásárlóknak, igazi kuriózumról beszélhetünk.  Mindezzel exponenciálisan növelhető a visszatérő vevők köre és a tanácsadások során értékesített OTC készítmények által generált forgalom.  Az értéket nem teremtő munkafolyamatokkal eltöltött időt (gyógyszerek elpakolása, majd újbóli felkutatása és a tárákhoz történő eljuttatása) pedig át lehet forgatni az értékesekbe.

Mit szólna ahhoz, ha azt állítanánk, hogy egy hagyományosan működő gyógyszertár esetében egy átlagos értékesítési folyamat minimum 70%-a – a patikára nézve – értéket nem teremtő részekből áll? – Pedig ez így igaz! Miért fizetne azért, hogy a szakértelmet képviselő, drága munkaerő napi munkavégzése rutinszerű keresésekből és a gyógyszerek fiókokba/fiókokból történő kipakolásokból álljon, ahelyett hogy a betegekkel beszélgessenek, vagy magisztrális készítményeket készítsenek?

Erre jelent tökéletes megoldást a világ vezető gyógyszertári expediáló robotjának használata, amelyről a következő honlapon tud bővebb információt szerezni, ajánlatot kérni: www.medirobot.hu

A következő bejegyzés témája a gyógyszertári robot működésének alapelveit, történetét és jelenlegi státuszát fogja bemutatni.