blog

A legújabb kihívások kezelése – egyedi azonosító és e-recept a ROWA segítségével

Az információtechnológia változásai minden iparágra hatással vannak. Napjainkban még a viszonylag lassan fejlődő hazai egészségügyi ellátórendszerben is találkozhatunk elektronikus egészségügyi szolgáltatásokkal.

2015 decemberében fogadta el az Országgyűlés Magyarországon az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (továbbiakban: EESZT) működését megalapozó jogszabályi hátteret, amely jelentős előrelépést jelentett a területen.


Az EESZT egy Európai Uniós forrásból létrehozott egységes informatikai rendszer, amely hatékony kommunikációt biztosít az egészségügyi ágazaton belül az egészségügyben dolgozók és a lakosság számára. A rendszer legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak.

Minden egészségügyi ellátásban részesülő személy adatainak és vizsgálati eredményeinek nyilvántartása kötelező Magyarországon az EESZT adatbázisban. Az EESZT-ben tárolt adatok segítségével jött létre az e-recept, amely egy vényrendelési esemény, ami a felírástól kezdve a tároláson át egészen a kiváltásig lehetővé tette a vény útjának teljes elektronikus követését. A gyógyszertárban expediáló kolléga az EESZT rendszer segítségével le tudja kérdezni a beteg vényeit és a kiadott gyógyszereket rögzíteni tudja a modulban, így a kezelő orvos láthatja, hogy a beteg kiváltotta-e az általa felírt gyógyszereket vagy sem.

A gyógyszer kiváltása a beteg TAJ száma alapján vagy felírási igazolással történik. TAJ számmal kizárólag a beteg tudja kiváltani vényeit, személyazonosságának igazolása után. Más beteg receptjeit pedig nyomtatott felírási igazolás segítségével, a most használatban lévő papír alapú vényekhez hasonlóan lehet kiváltani. Nagyon fontos, hogy az adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett férjenek hozzá az orvosok és az expediáló kollégák a szükséges adatokhoz.

A beteg minden eseményt meg tud tekinteni az EESZT ügyfélkapun elérhető moduljában, ahol a hozzáférési naplóban minden esemény tárolásra kerül (felírás, foglalás, kiváltás, lekérdezés). 2019 végéig az orvosoknak az e-recept mellé felírási igazolást kötelező adniuk a betegnek, ez gyakorlatilag megegyezik a papír alapú vénnyel és bárki kiválthatja, a patikában akkor is működik, ha technikai okok miatt nem elérhető az EESZT-kapcsolat. Fontos azonban megjegyezni, hogy 2020-tól csak a beteg kérésére fog a kezelőorvos papír alapú felírási igazolást kiadni, amivel bárki ki tudja váltani a gyógyszereket.


Az EESZT és az e-recept bevezetése mellett egy másik fontos változás is történt az elmúlt években a gyógyszertárak életében. 2019. február 9-től az Európai Unió bevezetett egy speciális egyedi azonosító rendszert (egyedi kétdimenziós kódjelzés) a gyógyszerhamisítás elkerülése érdekében. Az Európai Unió tagállamaiban kötelezően bevezetendő rendszer során a gyártást követően a gyógyszerek adatait egy adattároló rendszerbe töltik fel a gyártók. A gyógyszerészeknek pedig minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk majd arról, hogy a gyógyszer eredetiségét igazoló információ megtalálható-e az adattárházban. Ezt követően pedig a kódot deaktiválni kell, így biztos, hogy egy esetleges hamis termék kiszűrhető, nem kerülhet beteghez. A 2016/161 sz. EU rendelet I. és II. számú melléklete tartalmazza, hogy mely gyógyszerkészítményeken kötelező elhelyezni a külső csomagoláson a kódjelzést.

Az egyedi azonosító a betegek védelmét szolgálja a hamisított gyógyszerek veszélyeivel és a téves gyógyszerkiadással szemben.


Az egyedi azonosító az alábbi adatokat tárolja:

1. termékkód [PC] (egy, legalább az egyedi azonosítóval ellátott gyógyszer nevének, közönséges nevének, a gyógyszerformának, a gyógyszer hatóanyag-tartalmának, a csomagolás méretének és a csomagolás típusának azonosítását lehetővé tevő kód); 

2. sorozatszám [SN] (egy maximum 20 karakterből álló, determinisztikus randomizált algoritmussal vagy nem determinisztikus randomizált algoritmussal generált numerikus vagy alfanumerikus sorozat); 

A képen képernyőkép látható Automatikusan generált leírás

3. a lejárati idő [EXP]; 

4. a gyártási tétel száma [Lot].

Amennyiben a csomagolás mérete lehetővé teszi, a termékkódot és a sorozatszámot ember által olvasható formátumban is el kell helyezni a dobozon a kétdimenziós vonalkód mellett.

Az egyedi dobozazonosítás ellenőrzéséhez szükséges infrastruktúra kialakításának és működtetésének költségei nagyrészt a gyártókat terhelték. A gyógyszertáraknak mindössze három dolgot kellett biztosítaniuk: stabil internetkapcsolatot, megfelelő informatikai hátteret és a kétdimenziós vonalkód leolvasásához szükséges eszközöket.

Hogy néz ki a gyógyszertárban az egyedi azonosító kezelése?

A patikák többségében egy plusz munkaállomást alakítottak ki, hogy már az áruátvétel során ellenőrizzék a kódokat. A gyógyszer kiadásakor pedig külön „lehúzzák” a kódot, amivel deaktiválják a terméket. Expediálásra kizárólag aktív vonalkóddal kerülhetnek gyógyszerek. A rendszernek köszönhetően az expediáló pontosabban, kevesebb hibával dolgozik, azaz a gyógyszerkiadás biztonsága is javul.

Miben nyújthat segítséget a ROWA az e-recept és az egyedi azonosító kezelésében?

A patikarobot segítségével a gyógyszerek átvétele egyszerűbbé válik, mivel a ROWA a termék betöltése során leolvassa egy szkenner segítségével a datamátrixkódot és megküldi a patikai szoftvernek az adatokat, amely azonnal ellenőrzi a sorozatszámot a Nemzeti Gyógyszer-Ellenőrzési Rendszerben. Expediálás során a patikai szoftver, kommunikálva a robottal, automatikusan deaktiválja a kikért termék sorozatszámát. Az e-recept esetén pedig az expediáló kollégának nem kell fejben tartania a felhőben szereplő gyógyszerlistát és a már kiadott gyógyszereket, a patikarobot ezt elvégzi helyette. A gyógyszertárban dolgozók így szellemileg frissebbek maradnak, gyorsabb lesz a kiszolgálás, nem utolsó sorban pedig biztosítva van a 100%-os gyógyszerbiztonság.

Amennyiben Önt is érdekli egy konkrét ROWA gyógyszertár válasza az egyedi azonosító és e-recept bevezetéséhez kapcsolódóan, úgy olvassa el az erről készült interjút a Marketing Pirula novemberi számában.